تحلیل SWOT یکی از مهمترین روش ها برای ایجاد یک استراتژی در زمان کم است. در مقالات گذشته در مورد اینکه تحلیل SWOT چیست و معایب آن بطور مفصل صحبت کردیم در این مقاله قصد داریم در مورد مزایای تحلیل SWOT با بحث کنیم.
تجزیه و تحلیل SWOT دید روشنی از خود و دنیایی که در آن فعالیت می کنید نشان میدهد و کمک میکند بتوانید به مزیت رقابتی برسید. این روش یکی از ساده ترین روش های تحلیل استراتژیک است و به افراد کمک میکند که بدون نیاز به جزییات زیاد بتوانند یک نقشه کلی از مسیر کسب و کار خود ایجاد کنند.
تحلیل SWOT در موارد زیر به شما کمک میکند:
تجزیه و تحلیل SWOT یک چارچوب بسیار مفید برای تعیین جایگاه فعلی و جایگاهی که در آینده کسب و کارتان می خواهد برود مشخص میکند. این روش ساده ترین روش برنامه ریزی برای استراتژی کسب و کار است که نیازی به اصطلاحات و دانش خاص ندارد.
مزایای تحلیل SWOT شامل موارد زیر میشود.
بیایید با نقاط قوت شروع کنیم. درک نقاط قوت شما برای تصمیم گیری از فرصت هایی که میخواهید در آینده از آن ها استفاده کنید بسیار مهم است. نقاط قوت میتواند شامل عناصر ملموس کسب و کار مانند خطوط تولید و عناصر ناملموس مانند نیروی کار ماهر در برخی مناطق خاص باشد. برای اینکه به درک درستی از نقاط قوت سازمانی برسید، سعی کنید موارد زیر را در نظر بگیرید:
در مقابل نقاط قوت، نقاط ضعف را در نظر میگیریم. یکی از مزایای اصلی تحلیل SWOT مشخص کردن نقاط ضعف شماست.
درک درست از نقاط ضعف به شما کمک میکند در آینده فعالیت های خود را روی چه چیزی متمرکز کنید تا فرصت هایی برای موفقیت بدست آورید.
برای درک درست نقاط ضعف در تحلیل SWOT باید سعی کنید به سوالات زیر پاسخ دهید:
از مهمترین مزایای تحلیل SWOT آشکار کردن فرصت های پیش روی سازمان در آینده نزدیک است. عنصر فرصت ها زمانی وارد فرآیند تحلیل SWOT میشود که شما شروع به تغییر در دیدگاه خود نسبت به شرکت و بازار میکنید. در چنین شرایطی درک فرصت ها برای شما مفید است زیرا به شناختی کامل از نقاط قوت و ضعف خود در بازار رسیده اید. اکثر فرصت هایی که شناسایی می شوند اغلب خارجی هستند اما گاهی فرصت هایی نیز درون سازمان یافت شده که در گذشته از دید شما پنهان بوده اند. برای درک درست از فرصت های پیش روی سازمان سعی کنید به موارد زیر پاسخ دهید:
تهدیدها آخرین دسته بندی معیاری در تحلیل SWOT هستند و تعیین میکنند چه عناصری برای سازمان و جریان درآمدی شما خطر آفرین هستند. این عوامل میتوانند ترکیبی از عوامل داخلی و خارجی باشند. تفاوت هایی بین نقطه ضعف و تهدید وجود دارد اما بطور کلی شاید بتوان نقاط ضعف را چیزهایی که قبلا اتفاق افتاده اند و تهدیدها را چیزهایی که اتفاق نیفتاده اند و ممکن است اتفاق بیفتند دانست.
هنگام فکر کردن به تهدیدها عناصر زیر را در نظر بگیرید:
تغییرات فناوری در سال های اخیر به قدری سریع اتفاق می افتد که شما مجبورید برای اینکه در رقابت با رقبا عقب نمانید، دائم موارد مختلفی را تحلیل و استراتژی خود را بروز کنید.
عوامل زیادی هستند که میتوانند به استراتژی های شما جهت دهند اما برای اینکه راحت تر بتوانید این عوامل را شناسایی و تحلیل کنید، لازم است آن ها را در دو گروه عوامل داخلی و خارجی و قرار دهید.
عوامل خارجی شامل روندها، تغییرات سیاسی یا شرایط قانونی است. از زمان شیوع کرونا و قوانین مربوط به اصول بهداشتی، بیش از همیشه مشخص شد که عوامل خارجی تا چه حد میتوانند بر سرنوشت کسب و کار ما تاثیر گذار باشند. برای اینکه شما بهتر عوامل داخلی و خارجی را درک کنید، در ادامه به برخی از مهم ترین آن ها اشاره کرده ایم:
وقتی جدول تحلیل SWOT شما آماده شد، باید بتوانید از اطلاعات موجود در آن استراتژی مناسب برای کسب و کارتان استخراج کنید. بطور کلی 4 استراتژی وجود دارد که میتوانید از این جدول استخراج کنید.
تجزیه و تحلیل SWOT بخش کوچکی از اصول مدیریت کسب و کار است که در دانشگاه های سراسر دنیا تدریس میشود. سوال اینجاست که این مفهوم تئوری چگونه به برنامه ریزی رویداد بعدی شما کمک میکند؟
در بهترین حالت ممکن درست در جایی که فرصت ها و نقاط قوت شما با یکدیگر همسو میشود این استراتژی خود را نشان میدهد. در این حال با انتخاب استراتژی قدرت و فرصت میتوانید از توانمندی های تیم خود برای بدست آوردن برتری نسبت به رقبا استفاده کنید.
نقاط قوت را با فرصت ها مقایسه کرده و سعی کنید این دو را با یکدیگر تطبیق دهید.
این استراتژی برکاهش خطرات و اجتناب از آن ها تمرکز دارد. در این روش شما از نقاط قوت خود در مسیر خنثی کردن خطرات و تهدیدها استفاده میکنید.
هیچکس نمیتواند همه چیز را بطور همزمان انجام دهد. علاوه براین همیشه احتمال وجود نقاط ضعف کلیدی مانند کمبود نیرو در یک تیم وجود دارد. اما وجود نقاط ضعف به خودی نمیتواند دلیلی برناامیدی و پذیرش شکست باشد. کسب و کارهایی که نقاط ضعف خود را شناسایی کرده و تحلیل درستی از آن دارند میتوانند روی آن کار کنند. از طریق این استراتژی میتوانید نقاط ضعف را تبدیل به نقاط قوت کنید. این روش بویژه زمانی بهترین بازدهی را دارد که شما ضعف هایی را شناسایی کنید که رقیب شما در آن ها قوی عمل میکند و با کارکردن روی آن ها میتوانید توان رقابتی خود را افزایش دهید.
اگه بخواهیم همه چیز را ایده آل در نظر بگیریم، این نقطه از ماتریس شما باید بسیار کوچک باشد، زیرا ماهیت وجودی کسب و کار شما را تهدید میکند. اگر امکان حذف ناحیه تهدید برای شما وجود ندارد، باید تمام تمرکز خود را روی کوچک کردن این ناحیه قرار دهید. روی از بین بردن نقاط ضعف خود کار و همزمان سعی کنید تهدیدات را کوچک نگه دارید.
در ادامه چند نمونه از ابزارهایی که برای پیاده سازی تحلیل SWOT در سال 2023 نیاز است آورده شده:
جمع بندی
مشکلات تحلیل SWOT بر کسی پوشیده نیست. این روش با وجود نواقصی که دارد بدلیل سادگی و بی نیاز بودن از دانش تخصصی همچنان یکی از روش های متداول در برای بررسی جایگاه کسب و کار در بین رقبا میباشد.