مشکلات کسب و کارهای آنلاین در عصر حاضر دغدغه بسیاری از صاحبان مشاغل شده است. در گذشته کسب و کارها بر پایه روابط محلی بود و مشتریان و تجار بر اساس مبادلات گذشته و اعتماد این روابط را حفظ میکردند. البته ناگفته نماند که پایداری روابط بین کسب و کارها و مشتریان به موارد زیادی بستگی داشت.
کم بودن تامین کننده ها، نبود حمل و نقل پیشرفته، وسایل ارتباطی ساده و… باعث شده بود که در یک منطقه هر کسب و کاری که تامین کننده نیازهای مردم آن جغرافیا بود تنها و بدون رقیب باشد.
در این دوران انحصارگری در بازار بشدت نمود داشت. انحصارگری باعث میشد کسب و کارها تلاشی برای بهبود کیفیت خدمات و محصولاتی که ارائه می کنند نداشته باشند. این روند تا مدت ها ادامه یافت و سرانجام انقلاب صنعتی همه چیز را متحول ساخت.
در واقع تا زمان حاضر چندین انقلاب صنعتی رخ داده است. اما در منابع و کتب مختلف وقتی بطور عمومی از انقلاب صنعتی صحبت میکنیم، منظور انقلاب اول صنعتی است که بین سال های 1760 تا 1840 میلادی اتفاق افتاد. این بازه زمانی نقطه عطفی در تاریخ جهان است، که از انگلستان آغاز و سپس به سایر کشورهای اروپایی و امریکا منتقل شد و تحولات بزرگی را در زندگی بشری بوجود آورد.
این تحولات بطور کلی ساختار اجتماعی، فرهنگی، سیاسی را زیرورو کرد. در این مقاله تمرکز ما روی تاثیر آن بر کسب و کار هاست.
با تولید انبوه و صنعتی شدن همه چیز، محصولات به فراوانی در اختیار همه قرار گرفت، قیمت ها کاهش یافت و شرکت های صنعتی بزرگ جایگزین کارگاه های کوچک شد. در این بین، رقابت شدیدی بین کسب و کارها برای کاهش قیمت ها و بهای تمام شده بوجود آمد.
این روند تا عصر ارتباطات ادامه داشت و با ظهور اینترنت جهش بزرگی بوجود آورد. اینترنت با وجود اینکه ابزارهای زیادی در اختیار کسب و کارها قرار داد، تهدید های زیادی نیز برای آن ها به همراه داشت. در ادامه به بررسی مهمترین مشکلات کسب و کارهای آنلاین که امروزه با آن ها درگیر هستند میپردازیم.
اینترنت فرآیند ها را ساده کرد. اما به نوعی رقابت را نیز شدیدتر نمود. مشکلات کسب و کارهای آنلاین، مواردی هستند که در روش های سنتی مشابه آن وجود نداشت. از جمله این مشکلات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
در بالا بصورت مختصر به مشکلات کسب و کارهای آنلاین پرداختیم. اما برخی موارد وجود دارند که جزو چالش های اصلی این کسب و کارها هستند. در ادامه این موارد را با هم بصورت دقیق بررسی میکنیم.
یک صاحب کسب و کار برای رونق دادن کسب و کارش در فضای اینترنت، نیازمند بیش از دانش معمول اینترنتی است. مهارت هایی شامل دانستن نحوه راه اندازی یک وبسایت برای اهداف تجاری و بازاریابی دیجیتال از مهم ترین مواردی است که یک صاحب یک کسب و کار آنلاین و اینترنتی به آن نیاز دارد.
در حالی که تجارت در اینترنت میتواند دروازه های بازار جهانی را به روی شما باز کند، توسعه ی این روابط را نیز با چالش همراه میکند. مثلا اگر دفتر شما در ایالات متحده قرار دارد، برای برقراری ارتباط رو در رو با یک مشتری ساکن ژاپن یا استرالیا با چالش هایی همراه هستید.
با اینکه اینترنت و فناوری های وابسته امکان برقراری کنفرانس ویدیویی و صحبت با مشتری را برای شما فراهم می آورد، اما بدون شک در بعضی موارد ارتباط رو در رو کاری میتواند به معنای واقعی تاثیر گذار باشد.
حتی اگر اجرای اقدامات امنیتی مانند ایجاد یک صفحه پرداخت امن برای مشتری صورت بگیرد، باز هم ممکن است در معرض حملات هکری قرار گرفته و اطلاعات آن ها به سرقت برود. سرقت اطلاعات میتواند به تخلیه حساب بانکی مشتری بینجامد. بنابراین جذب مشتریانی که به انجام خدمات آنلاین اعتقادی ندارند دشوار یا غیر ممکن است.
به دلیل ماهیت ارتباط جهانی اینترنت، کنترل و رعایت مسائلی مانند حق کپی رایت بسیار دشوار است. شبکه اینترنت کشورهای وسیعی از جهان را در بر میگیرد، بنابراین تدوین قوانین کپی رایت جامع و بین المللی عملا سخت یا حتی غیر ممکن است. بنابراین اجرای کسب و کار اینترنتی بین المللی و جلوگیری از کپی برداری ایده شما در سطح جهان عملی بسیار دشوار میباشد.
برخی از انواع کسب و کارها ممکن است برای اینترنت مناسب نباشند، بخصوص محصولاتی مانند عطر که به حواس بستگی دارند. مثلا اگر نقطه فروش منحصربفرد محصول شما، رایحه آن است، در توضیح آنلاین محصول به مشکل خواهید خورد.
برخی از مشکلاتی که در بالا به آنها اشاره شد در سطح ایران و برخی دیگر مربوط به مشکلات کسب و کارهای اینترنتی در سطح بین المللی است. با وجود مشکلات و چالش هایی که در این مسیر وجود دارد، خواه یا ناخواه ما مجبوریم کسب و کار خود به فضای اینترنت منتقل کنیم. زیرا آینده کسب و کارها در اینترنت رقم میخورد و طبق پیش بینی ها تا سال 2040 میلادی 95 درصد خریدها در فضای اینترنت صورت میگیرد. در شرایط فعلی و مشکلاتی که برای کسب و کارهای آنلاین وجود دارد، نیاز داریم تا به تدریج وارد این حوزه شویم.
طبق توصیه مشاوران کسب و کار برای مواجه شدن با چالش هایی که در بالا به آن ها اشاره کردیم، استفاده از خدماتی است که خلا بین فضای اینترنت و فروش سنتی را پوشش میدهد. این خدمات باید با توجه به فضای بومی کسب و کار و همچنین شرایط قانونی ایران برنامه ریزی شده باشند. نمونه های بارز اینگونه خدمات، سرویس سامانه هوشمند فروش تلفنی آنلاین است که برای اولین بار در ایران توسط ویزیتل ارائه میشود. این سامانه، در واقع به نوعی جایگزین خطوط ارتباطی اینترنت است و به گونه ای طراحی شده که مشاغل با کمترین هزینه ممکن (حتی کسب و کارهای خرد که بودجه زیادی ندارند) بتوانند به پایداری فروش خود در فضای مجازی اطمینان پیدا کنند و با وجود کاستی های اینترنت، علاوه بر اینکه مشتریان قدیمی خود را حفظ کرده، بتوانند مشتریان جدید نیز جذب کنند.
سامانه هوشمند فروش تلفنی، پلتفرمی است که برای اولین بار امکاناتی که تا پیش از این فقط از طریق اینترنت امکان پذیر بود را ممکن میسازد.
فروش تلفنی، یکی از روش های بازاریابی است که از سال ها پیش و قبل از توسعه اینترنت به عنوان روشی کارآمد توسط شرکت ها مورد استفاده قرار میگرفت. بتدریج که اینترنت توسعه یافت، فروش تلفنی به عنوان یک روش بازاریابی به حاشیه رانده شد (بطور کامل کنار گذاشته نشد). سامانه فروش تلفنی آنلاین، پلتفرمی است که ارتباطی با بازاریابی تلفنی کلاسیک ندارد.
این سیستم امکانات زیادی را که تا پیش از این روی فضای اینترنت وجود داشت را از طریق خطوط تلفن فراهم کرده است. این امکانات مواردی مانند پیگیری سفارشات، پرداخت و… را شامل میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله سامانه هوشمند فروش تلفنی را مطالعه کنید.
جمع بندی کلی
در شرایط کنونی که کسب و کارها، به سمت اینترنتی شدن در حرکت هستند، برای حفظ توان رقابتی خود مجبوریم وارد این حوزه شویم. انتقال کسب و کار به فضای اینترنت علاوه براینکه هزینه های مالی دارد، دارای مشکلاتی نیز میباشد. برای حفظ کسب و کار بخصوص برای کسب و کارهای کوچک که امکان سرمایه گذاری های پر ریسک و بزرگ وجود ندارد، لازم است اینکار بصورت تدریجی و با ابزارهایی که خلا بین اینترنت و کسب و کار سنتی را پوشش میدهد صورت گیرد.