با وجود تنوع در روش های بازاریابی پیامکی، نمی توان انکار کرد که معایبی نیز برای آن وجود دارد. با یک جستجوی ساده در موتور جستجوی گوگل به سادگی این موضوع را متوجه می شوید. اما کمتر مقاله ای وجود دارد که در مورد معایب آن نوشته باشد. در حال حاضر ما در عصر شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها زندگی میکنیم و این پلتفرم ها زندگی ما را در حوزه های مختلف تحت تاثیر قرار داده اند. بدون شک وجود این پلتفرم ها شرایط را به نحوی تغییر داده که بازاریابی پیامکی را نمیتوان موثرترین روش دانست.
در ادامه به بررسی معایب بازاریابی پیامکی و اینکه چه پلتفرم هایی را باید جایگزین آن کنیم میپردازیم. با ما همراه باشید.
شاید با توجه به اینکه شما در چه کشور یا شهری زندگی میکنید، بتوان معایب منحصر به فردی را برای بازاریابی پیامکی در نظر گرفت، اما بطور کلی معایبی وجود دارد که محدود به منطقه ای مشخص نیست. در ادامه به آن ها اشاره میکنیم.
پیام های شما به 160 کاراکتر محدود است. برای یک پیامک تبلیغاتی معمولا 160 کاراکتر را پیشنهاد میدهند (تعداد حداکثر کاراکتر قابل ارسال از طریق یک پیام کوتاه). گاهی برای ارائه پیشنهاد باید خطر تکه تکه شدن پیام تبلیغاتی به چند پیام کوچکتر را بپذیرید. این خرد کردن پیام باعث میشود پیشنهاد تبلیغاتی مشتری را با 3 یا 4 پیام بمباران کند. هیچ مشتری ای از این وضعیت خوشحال نمیشود.
یکی دیگر از مشکلاتی که در بازاریابی پیامکی با آن روبرو هستیم، ساده بودن آن است. قابلیت چند رسانه ای پیامک بسیار ساده ( عملا بدون قابلیت چند رسانه ای) میباشد که امکان افزودن المان های جذاب به پیام را از شما میگیرد. علاوه براین ها محدودیت 160 کاراکتر برای پیامک علاوه بر اینکه باعث میشود بسیاری از کمپین های بازاریابی با ابهام روبرو شود، ریسک وجود لینک های ناقص در پیامک را نیز افزایش میدهد. این موضوع خود یکی از مهم ترین نکات منفی بازاریابی پیامکی است.
با بازاریابی پیامکی نمی توانید خارج از کشور باشید. هر سرنخ دریافتی باید ورودی باشد. تا وقتی مشتریان به عضویت برای اشتراک پیام های شما رضایت ندهند، نمی توانید به آنها پیامک ارسال کنید. برای اینکه بازاریابی پیامکی شما وجهه قانونی و تاثیرگذارتر داشته باشد، باید مخاطبین از دریافت پیامک تبلیغاتی شما رضایت داشته باشند.
وقتی مشتری به انتخاب خود در کمپین بازاریابی شما شرکت می کند، پیام های شما هرزنامه نیست. با این حال وقتی پیام های تبلیغاتی شما بیش از اندازه زیاد شود، میتواند به نوعی هرزنامه مبدل گردد. بنابراین نمی توانید تعداد زیادی پیام تبلیغاتی را دریک روز یا حتی یک هفته بعد ارسال کنید. بازاریابی پیامکی به سادگی پتانسیل تبدیل شدن به هرزنامه را داراست.
مانند بخش هرزنامه ایمیل، کاربران تلفن همراه این امکان را دارند که پیامک های دریافتی از شماره های ناشناس را در هرزنامه قرار دهند. این باعث میشود پیام تبلیغاتی ارسالی از طرف شما در جایی قرار بگیرد که هرگز توسط مشتری خوانده نمیشود.
واقعا هیچ راهی برای اطمینان از خوانده شدن پیامک شما توسط مشتری وجود ندارد مگر آنکه با گوشی همراه خودتان پیام را ارسال کرده و رسیدش را دریافت کنید. بله با اینکه تقریبا 90 درصد پیام ها نهایتا تا 3 دقیقه بعد از دریافت شدن خوانده میشوند واما هنوز راهی برای اطمینان از این موضوع وجود ندارد.
بسته به منطقه یا کشوری که در آن فعالیت دارید، اگر مقررات را رعایت نکنید ممکن است با جریمه سنگینی روبرو شوید. به عنوان مثال پاپا جان را در نظر بگیرید. آن ها تعداد زیادی پیام های اسپم را حتی در نیمه شب برای مخاطبین خود ارسال میکردند، نتیجه آن چه شد؟ 250 میلیون دلار جریمه در قالب یک دادخواست دسته جمعی توسط مشتریان.
بازاریابی یعنی شروع یک مکالمه، شما میخواهید با مخاطب صحبت کرده و ارتباط برقرار کنید. با محدودیت هایی که در مورد آنچه از طریق بازاریابی پیامکی میتوانید ارسال کنید، باید با کوتاه مدت و با پیشنهادهای فریبنده صحبت کنید. فضای زیادی برای ایجاد یک رابطه وجود ندارد.
در عصر حاضر فناوری بخش ذاتی ارتباطات است. پیام های متنی استاندارد از زمان تلفن های تاشو وجود داشته است، بنابراین زمان آن رسیده که یکی دیگر از پلتفرم های پیام رسان را امتحان کنیم. پلتفرم هایی مثل whatsapp یا facebook messenger دارای گزینه ها و ویژگی های بیشتری نسبت به پیامک هستند که میتواند که به شما کمک کند تلاش های خود را حتی بیشتر شخصی سازی کنید. برخی از این مزایا عبارتند از:
اکثر اپلیکیشن های پیام رسان به فرستنده خود نوتیفیکیشنی ارسال میکنند که نشان از دریافت و خوانده شدن پیامشان توسط گیرنده است.
در برنامه های پیام رسان امکان انتقال مکالمات از پلتفرم های مختلف مانند موبایل، تبلت یا لپ تاپ وجود دارد. علاوه بر این اکثر پیام رسان ها امکان برقراری تماس صوتی و تصویری درون پلتفرم را امکان پذیر میکند.
برنامه های پیام رسان را میتوان از wi-fi استفاده کرد. شما نیازی به اتصال مستقیم به شبکه تلفن همراه را ندارید. بنابراین میتوانید از آن ها استفاده کنید حتی اگر دریافت ناقص باشد.
از مهم ترین نکات منفی بازاریابی پیامکی عدم وجود قابلیت ارسال استیکر، گیف، ویدیو و سایر موارد خلاقانه است که باعث میشود در این نوع بازاریابی امکان ایجاد پیام های خلاقانه و جذاب تا حد زیادی امکان پذیر نباشد.
جمع بندی
بازاریابی پیامکی یک از متداول ترین روش های بازاریابی امروزی است. ارسال پیامک تبلیغاتی با وجود مزایای زیادی که همراه دارد، دارای نقاط ضعفی نیز هست. بهتر است قبل از بکار بردن استراتژی بازاریابی پیامکی شرایط موجود را بررسی کنیم. البته استفاده از بازاریابی پیامکی بعنوان مکمل سایر روش ها میتواند نتایج مطلوبی به همراه داشته باشد.