در مورد روانشناسی رنگ ها چه میدانید. شاید ندانید رنگ ها بیشتر از چیزی که نشان میدهند قدرتمند هستند. رنگ ها براساس شخصیت افراد مختلف میتوانند طرفداران خاص خود را داشته باشند. اما تاثیر گذاری روانی طیف خاصی از رنگ ها برای همه یکسان است. در سراسر دنیا فرهنگ های مختلف رنگ های خاصی را به مرگ، زندگی، شانس و… نسبت میدهند. تمام این ها نشان از این است که رنگ ها به ملل هویت و معنی میدهند.
آیزاک نیوتون با شناسایی 7 رنگ اصلی که طیف رنگ را تشکیل میدهند، خود را در تاریخ رنگ شناسی جاودان کرد. قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش. با این حال مطالعه روانشناسی رنگ ها به دوره مصر باستان، روم، یونان و چین بازمیگردد.
رنگ ها همیشه از علایق محققان بوده است. دانش امروز این نکته را دریافته که استفاده از رنگ ها میتواند عامل مهمی در فروش بیشتر باشد.
روانشناسی رنگ، در واقع مطالعه تاثیر رنگ ها بر رفتار انسان است. رنگ ها میتوانند بطور ناخودآگاه روی عواملی تاثیر گذار باشند که حتی ما از آن ها با خبر نیستیم، احساساتی مانند گرسنگی یا تشنگی. در دهه های اخیر روانشناسی رنگ نقشی اساسی در تبلیغات و بازاریابی داشته است. شرکت های بزرگ هزینه های زیادی روی تحقیق در مورد روانشناسی رنگ میکنند تا حس خوبی نسبت به برند خود در مخاطبین القا کنند.
رنگ ها بطور کلی در ناخودآگاه انسان احساسات و عواطف مختلفی را همراه دارند. در ادامه با هم راهنمای کامل تفکیک رنگ را با یکدیگر مرور کرده تا بتوانید در انتخاب بهترین رنگ برای کسب و کارتان تصمیم دقیقی داشته باشید.
قرمز در صنایع غذایی از محبوبیت بالایی برخوردار است. قرمز با میوه و سبزیجات آبدار که برای خوردن رسیده اند ارتباط دارد. از طرفی قرمز یادآور تازگی گوشت است. تمام این ها باعث شده که رنگ قرمز در ناخودآگاه ما با خوراکی ارتباط داشته باشد.
بجز خوراکی ها رنگ قرمر با هیجان و نشاط جوانی نیز رابطه مستقیم دارد. به همین دلیل است که برندهایی مانند کوکاکولا، ردبول و مک دونالد برای جذب مخاطب جوان رنگ قرمز را در طراحی لوگوی برند خود استفاده کنند.
نارنجی رنگی است که حس دوستی، خوشبینی و نشاط را القا میکند. وقتی مردم رنگ نارنجی را میبینند احساس انرژی و شادابی میکنند. به همین دلیل برندهایی که مخاطب هدفشان جوانان هستند، رنگ نارنجی را که با روحیات آن ها مطابقت دارد انتخاب میکنند. برخی از این برندهای محبوب Fanta، SoundCloud و Nickelodeon نام برد. جالب اینجاست که رنگ نارنجی با مقرون به صرفه بودن و اعتماد به نفس همراه است. به خاطر همین حس اعتماد موسسات مالی از رنگ نارنجی برای لوگوی خود استفاده میکنند. بطور کلی وقتی حرف حس اعتماد به نفس، شادی، شور و شوق جوانی در میان است، استفاده از رنگ نارنجی میتواند انتخابی عالی برای شما باشد. نارنجی اغلب با جزییات سفید جفت میشود تا بینندگان را تحت تاثیر قرار دهد.
زرد رنگ شادی است و مردم را راضی نگه میدارد. بیشتر مردم رنگ زرد را با روزهای آفتابی، آفتاب گردان های بزرگ و لیموهای درخشان مرتبط میدانند. زرد نشان خوشبینی، گرما و وضوح است. از این رنگ جهت جلب توجه، الهام بخشیدن به جسارت و برانگیختن شادی استفاده میشود. بیایید نگاهی به استفاده از رنگ زرد توسط سه برند معروف داشته باشیم.
مکدونالد سر طاق های طلایی شهرت جهانی دارد. اگر این قوس ها بطور هوشمندانه با پس زمینه قرمز جفت نمیشدند، شاید تا این حد تاثیر گذار نبود. رنگ زرد توجه ما را جلب میکند در حالی که رنگ قرمز گرسنگی و اضطرار برای گرفتن غذا را نشان میدهد.
پلتفرم شبکه اجتماعی اسنپ چت از رنگ زرد نمادین خود برای همه برندهای خود استفاده میکند. این رنگ زرد از رنگ زرد تمام شبکه اجتماعی های محبوب متمایزتر است و احساس شادی و اعتماد را بر میانگیزد. رنگ زرد اسنپ چت نماد ارتباط و دوستی است.
ایکیا دو رنگ تجاری دارد، زرد و آبی تیره. رنگ زرد اغلب با برچسب قیمتی تخفیف ویژه همراه است. به همین دلیل وقتی فروشگاه IKEA تمامی تابلوها و برچسب ها را با رنگ زرد پوشش میدهد این احساس به شما دست میدهد که در آن تاریخ همه چیز بشدت تخفیف خورده است. این یک انتخاب مناسب برای برندی است که پیام های خود را با قیمت پایین انتقال میدهد.
اگه برند شما دارای قیمت های مناسب و تخفیفات عالی است، از رنگ زرد برای لوگوی خود استفاده کنید.
در بین رنگهایی که به آن اشاره می کنیم، شاید رنگ سبز پیچیده ترین رنگ باشد. از یک سو رنگ سبز با سلامتی، تندرستی و آرامش همراه است، از سوی دیگر نشان دهنده پول، قدرت و رشد را نشان میدهد. ممکن است اینطور بنظر برسد که این دو چندان تناسبی با یکدیگر ندارند، اما برخی برندها آن ها را به خوبی با یکدیگر ترکیب کرده اند.
هول فودز بخاطر تابلوهای سبز پر رنگش از شهرت زیادی پیدا کرده است. Starbucks نمونه دیگری است که زنجیره هایی در سراسر دنیا دارد و لیوان های پلاستیکی تولید میکنند که مستقیم به محل دفن زباله میروند. آن ها در سازش با محیط زیست بخوبی عمل کرده اند و با وجود قیمت های بالا، اغلب مشتریان به آن اعتراضی نمیکنند.
اگر محصول یا خدمات شما با ثروت و سلامت ارتباط دارند توصیه میشود از رنگ سبز در برندینگ خود استفاده کنید.
رنگ آبی یکی از محبوب ترین رنگ ها برای کسب و کار است.این رنگ نماد قابل اعتماد بودن و قدرت است. این رنگ اغلب توسط موسسات مالی استفاده میشود. برخی از نام های شناخته شده که از رنگ آبی استفاده میکنند Bank of america، VISA، paypal میباشند. این سازمان ها به دنبال مشتریانی هستند که در امور مالی خود به آن ها اعتماد کنند.
علاوه بر سازمان های مالی، برخی از پلتفرم های اجتماعی نیز برای جلب اعتماد مخاطبین خود از رنگ آبی استفاده میکنند. Facebook، twitter، IBM، Skype و… از پلتفرم هایی هستند که از رنگ آبی برای جلب اعتماد استفاده میکنند.
اگر یکی از جنبه های کار شما جلب اعتماد توسط مشتری است از رنگ آبی استفاده کنید.
بنفش نماد سلطنت، هوش و موقعیت است. اغلب از رنگ بنفش برای فروش محصولات گرانقیمت، لوکس یا منحط استفاده میشود. بسیاری از برندهای شکلات مانند milka، cadbury و… از رنگ بنفش استفاده میکردند.
رنگ سفید به معنای اعتماد، بیگناهی و پاکی است. با این حال رنگ سفید به تنهایی قابل استفاده نیست زیرا برجسته نیست. بنابراین mr.clean، برند محصولات سفید کننده از رنگ سفید در برند خود استفاده میکند. اما mr.clean از رنگ قرمز برای متعادل کردن سفیدی استفاده میکند تا لوگو را چشم نواز کند.
جمع بندی
رنگ ها در طی تاریخ علاوه براینکه در ملل مختلف نماینده افسانه ها، باورها و فرهنگ آن ها بوده اند، زبانی جهانی و بدون مرز برای بیان احساسات هستند. این احساسات اغلب در ناخودآگاه انسان های مختلف اثرات مشابهی برجای میگذارند. در سال های اخیر مطالعات علمی ثابت کرده استفاده درست از رنگ ها برای انتقال احساس در زمینه کسب و کار میتواند تاثیر زیادی بر جذب مخاطب داشته باشد.